Nom científic:
|
Bos taurus.
|
Família:
|
Bòvids.
|
Descripció:
|
Mamífer de gran tamany que fa uns 2 m de llarg i que pot arribar a pesar uns 600 kg. El cos és fort i gran. La pell està recoberta de pèls marronosos, blancs o negres segons les races. Té el cap gran amb 2 banyes punxegudes que miren cap a dalt. La cua és llarga. El seu crit s'anomena mugit. El mascle és el bou.
|
Alimentació:
|
Menja herba i farratges. Una vaca pot menjar al voltant de 70 kg cada dia. És un animal remugant.
|
Reproducció:
|
La femella gesta durant uns 9 mesos i pareix 1 cria anomenada vedell/a. El vedell s'alimenta de llet fins que ja és capaç de menjar.
|
Hàbitat:
|
Actualment viu en granges o en ramats que són portats a pasturar per un pastor.
|
Costums:
|
Les vaques dels Pirineus acostumen a buscar els llocs més frescos a l'estiu i a baixar de les muntanyes quan comença el fred.
|
Altres informacions:
|
Fa més de 10.000 anys que l'home va domesticar bous salvatges i des de llavors sempre han conviscut junts. Viu al voltant de 15 anys. Hi ha moltes races de vaques entre les que destaquen les vaques lleteres, les destinades a produir carn i les que són utilitzades per treballar.
|
ELS VEDELLS
Els vedells són els fills de les vaques i els toros. Els vedells que neixen són venuts de ben petits a granges que es dediquen a la comercialització de vedells per a carn de consum.
1- Les vaques es col·loquen de manera ordenada al lloc de munyir
2- Es neteja el braguer
3- Es col·loca la munyidora als mugrons .
4- Es marca a l’ordinador el número de la vaca per saber els litres de llet que dóna .
5- La llet passa per un filtre i va a parar als tancs de fred
per tal d’elaborar el iogurt.
No hay comentarios:
Publicar un comentario