jueves, 22 de mayo de 2014

La vaca


Nom científic:
Bos taurus.
Família:
Bòvids.
Descripció:
Mamífer de gran tamany que fa uns 2 m de llarg i que pot arribar a pesar uns 600 kg.
El cos és fort i gran. La pell està recoberta de pèls marronosos, blancs o negres segons les races.
Té el cap gran amb 2 banyes punxegudes que miren cap a dalt. La cua és llarga.
El seu crit s'anomena mugit.
El mascle és el bou.
Alimentació:
Menja herba i farratges. Una vaca pot menjar al voltant de 70 kg cada dia.
És un animal remugant.
Reproducció:
La femella gesta durant uns 9 mesos i pareix 1 cria anomenada vedell/a.
El vedell s'alimenta de llet fins que ja és capaç de menjar.
Hàbitat:
Actualment viu en granges o en ramats que són portats a pasturar per un pastor.
Costums:
Les vaques dels Pirineus acostumen a buscar els llocs més frescos a l'estiu i a baixar de les muntanyes quan comença el fred.
Altres informacions:
Fa més de 10.000 anys que l'home va domesticar bous salvatges i des de llavors sempre han conviscut junts.
Viu al voltant de 15 anys.
Hi ha moltes races de vaques entre les que destaquen les vaques lleteres, les destinades a produir carn i les que són utilitzades per treballar.
ELS VEDELLS
Els vedells són els fills de les vaques i els toros. Els vedells que neixen són venuts de ben petits a granges que es dediquen a la comercialització de vedells per a carn de consum.



1- Les vaques es col·loquen de manera ordenada al lloc de munyir
2- Es neteja el braguer
3- Es col·loca la munyidora als mugrons .
4- Es marca a l’ordinador el número de la vaca per saber els litres de llet que dóna .
5- La llet passa per un filtre i va a parar als tancs de fred
per tal d’elaborar el iogurt.


No hay comentarios:

Publicar un comentario